“HET BOUWEN ZAL WEZENLIJK ZIJN VERANDERD IN 2030. WONINGEN WORDEN COMPLEET OP MAAT GEMAAKT IN DE FABRIEK EN IN ULTRAKORTE TIJD GEASSEMBLEERD OP DE PLAATS VAN BESTEMMING.” DAT ZEGT PETER FRAANJE, DIRECTEUR VAN HET NEDERLANDS VERBOND TOELEVERING BOUW (NVTB) IN VAKBLAD COBOUW.

 

“In 2030 worden er op grote schaal nieuwe gebouwen geproduceerd, maar dan als plug & play eindproduct met een vaste (lease)prijs. Die nieuwe woningen of andere gebouwen vervangen in rap tempo en op grote schaal oude, monofunctionele en energieonzuinige massabouw en verouderde en onveilige industrieterreinen. Snel en zonder overlast, flexibel, duurzaam en demontabel.

 

In 2030 wordt goed samengewerkt tussen alle partners en co-makers om de klant optimaal te bedienen. In de jaren na de kredietcrisis is in snel tempo een nieuwe bouwcultuur ontstaan waarin ruimte is voor innovatie en duurzaamheid. Architecten, bouwers, installateurs en toeleveranciers werken samen in 3D aan integrale oplossingen voor de klant. Allen richten het vizier op de hele levenscyclus van de gebouwde omgeving. Ontwerp, materialisatie en beheer worden als samenhangend geheel bezien, waarbij de creativiteit van de ontwerper en het vernuft van de ingenieur worden gekoppeld aan de innovatiekracht van de toeleverancier en de ervaring van de bouwer. Vrijwel de hele sector heeft zich georganiseerd rond marktgerichte concepten. Bouwen wordt assembleren. Zwaar of gevaarlijk werk bestaat niet meer dankzij sterk doorgevoerde prefabricage en robotisering van de risicovolle delen van het productieproces.”