IN DE LAATSTE EDITIE VAN HET VAKTIJDSCHRIFT STEDENBOUW IS EEN ARTIKEL VERSCHENEN OVER CASCOTOTAAL. HET ARTIKEL ‘DEMONTABELE WOONMODULES SPELEN IN OP VERANDERENDE WONINGMARKT IS TE LEZEN IN HET THEMA ‘PREFAB FLEXIBEL BOUWEN’.

PREFAB BETONNEN WOONMODULES UIT DE FABRIEK

Niet alleen voor recreatieparken, woningcorporaties en studentenhuisvesters, maar ook voor gemeentes is semipermanent wonen een actueel en uitdagend thema. Want hoe kun je het best inspelen op tijdelijke of veranderende huisvestingsvragen? CascoTotaal geeft het antwoord met ‘3D-Betoncasco’, een vernieuwende bouwmethode waarbij complete prefab betonnen woonmodules in de fabriek worden vervaardigd en in gemiddeld vijf dagen worden afgebouwd in de afbouwhal, waarna ze ter plaatse worden gemonteerd. Tegen minimale kosten en zonder in te boeten aan kwaliteit.

KRIMP EN VERANDERENDE WOONBEHOEFTE

Dankzij recente ontwikkelingen in de markt zijn wij, met de introductie van 3D-Betoncasco, met onze neus in de boter gevallen”, begint Leon de Kok, commercieel directeur van CascoTotaal. “Zo hebben we opdracht gekregen voor de realisatie van 77 woningen voor woningbouwvereniging R&B Wonen in Heinkenszand, om in te spelen op de krimp in de regio en de veranderende woonbehoefte.”

KORTE BOUWTIJD, HOGE KWALITEIT EN MINIMALE FAALKOSTEN

De flexibele, demontabele eigenschappen van 3D-Betoncasco waren dé reden voor R&B Wonen om de opdracht aan CascoTotaal te gunnen, vertelt De Kok. “De woningcorporatie is zeer tevreden over de woningen, die qua uitstraling niet onderdoen voor permanente woningbouw. Zo tevreden, dat in de komende jaren nog meer projecten zullen volgen.” Het concept is oorspronkelijk ontwikkeld voor de recreatiebranche, vertelt hij, waar de vraag naar demontabele vakantie- en strandwoningen groeide. “Maar dankzij de korte bouwtijd, hoge kwaliteit en minimale faalkosten biedt 3D- Betoncasco ook bij andere vraagstukken uitkomst. Zo zijn we met verschillende gemeenten in gesprek om een snelle en demontabele oplossing te zoeken voor de (tijdelijke) huisvesting van asielzoekers en statushouders.”

BETONNEN LEGOBLOKJES

De Kok omschrijft de woonmodules als betonnen legoblokjes, die eenvoudig geschakeld of gestapeld kunnen worden. “De modules worden industrieel vervaardigd door middel van een speciaal ontworpen 3D-mal, waarbij de X, Y en Z maatvoeringen vrij instelbaar zijn. Binnen de bouwwereld is dit heel bijzonder. Vervolgens worden de modules in onze eigen afbouwhal onder geconditioneerde omstandigheden afgebouwd. Omdat de buitenwanden zelfdragend zijn, hebben gebruikers hierbij optimale indelingsvrijheid. Wanneer de modules uit de mal komen, zijn de vloeren al vloerbedekkingsgereed en de wanden behangklaar, vertelt hij. “Kabels en leidingen zijn al geïntegreerd, waardoor de afmontage – afhankelijk van de wensen van de klant – in gemiddeld vijf dagen gerealiseerd kan worden, waarna het transport naar de locatie volgt. Dankzij deze voorbereiding zijn we slechts heel kort op de bouw aanwezig om alle modules te koppelen. Hierdoor wordt de overlast voor de omgeving tot een minimum beperkt.”