IN DE PZC IS EEN ARTIKEL VERSCHENEN OVER DE CURAVIEWONINGEN DIE CASCOTOTAAL PRODUCEERT VOOR R&B WONEN, GEVOLGD DOOR EEN BEZOEK AAN HET KANTOOR EN HET TERREIN VAN CASCOTOTAAL DOOR DE REGIONALE KRANT. NA DE PZC IS ER OOK EEN ARTIKEL OVER CASCOTOTAAL VERSCHENEN IN HET AD. HET LANDELIJKE DAGBLAD PLAATSTE EEN ARTIKEL OVER DE PRODUCTIE VAN DE CURAVIEWONINGEN VOOR R&B WONEN ONDER DE TITEL ‘HUIZEN ROLLEN VAN DE BAND IN TERNEUZEN’.

Als auto’s kant-en-klaar uit de fabriek kunnen rollen, moet dat ook met woningen lukken. Met die gedachte in het achterhoofd is er de afgelopen weken een ‘huizenfabriek’ uit de grond gestampt aan de Duitslandweg in Terneuzen. Woningcorporatie R&B Wonen heeft de eerste twaalf besteld. Eind januari gaan de eerste exemplaren op transport naar Kwadendamme, waar ze ruim een week later kunnen worden betrokken door de eerste huurders.

NET ALS IN DE AUTOFABRIEK

De huizenfabriek is een miljoeneninvestering, zegt Vilmar Pouwer van CascoTotaal. Zo is er een speciale machine gebouwd die in een dag tijd betonnen mallen uitspuwt, compleet voorzien van elektra, leidingen en stelkozijnen. Een eindje verderop is een gloednieuwe loods verrezen waar die elementen – net als in een autofabriek – langs twintig ‘stations’ worden vervoerd om verder te worden afgewerkt.

Pouwer: “Het eerste element wordt nog deze week naar binnen gereden.” Aan de stapel bouwmaterialen is goed te zien wat op welke plaats staat te gebeuren. Zo liggen er stapels stalen frames waar de voordeur in wordt gehangen, pallets vol met steenstrips die de betonnen wanden het uiterlijk van een ‘normaal’ huis zullen gaan geven en driehoekige houten geraamtes die het puntdakje gaan vormen.

STRAK PLANNEN

Overigens worden deze klussen, net als bij reguliere bouw, door bouwvakkers van aannemers verricht. In het geval van de huizen van R&B Wonen zijn Aannemersbedrijf Van der Poel uit Terneuzen en Bouwgroep Peters uit Middelburg de hoofdaannemers. Zij zijn verantwoordelijk voor het eindresultaat. Volgens directeur Kees de Regt van Van der Poel is er vooral winst te behalen door alles heel strak te plannen. In de fabriek ben je ook niet afhankelijk van het weer.

TOEKOMSTBESTENDIGE HUURWONINGEN

“We wilden toekomstbestendige woningen bouwen”, zegt Peter Bevers van R&B Wonen uit Heinkenszand. “Daarbij was de snelheid van bouwen heel belangrijk. Daarnaast wilden we dat de woningen verplaatsbaar zijn. Dat maakt dat een woning langer mee kan dan de vijftig jaar waarvoor een huurwoning nu in de boeken staat.”

R&B Wonen neemt de komende twee jaar 100 woningen af. Die komen op verschillende plekken in de gemeenten Reimerswaal en Borsele te staan. Voor meer informatie, zie project Curavie woningen.